بنیاد جهانی طبیعت یا (World Wide Fund for Nature) WWF بزرگترین اتحادیه بینالمللی در زمینه حفاظت از محیط زیست و حمایت از گونه های در حال انقراض است که در سال ۱۹۶۱ در کشور سوئیس تاسیس شد.
وقتی صحبت از گروه های حامی حیوانات می شود٬ ممکن است فکر کنیم تا وقتی انسان های گرسنه و نیازمند وجود دارند، آیا خرج کردن برای نجات پانداها عاقلانه است؟
بودن و نبودن پانداها یا ببرها چه تفاوتی برای ما خواهد داشت؟
در این مقاله ۶ حیوان در خطر نابودی معرفی می شود و سپس سعی داریم به ۵ سوال در این زمینه پاسخ دهیم:
لاک پشت دریایی
لاک پشت ها یکی از قدیمی ترین ساکنین زمین هستند و حدود ۱۰۰ میلیون سال است که به همین شکل در طبیعت وجود دارند. این لاک پشت دریایی ۸۰ سال عمر می کند و جزو ۷ نوع لاک پشت دریایی جهان است.
این موجودات زیبا و صبور مدتی است در معرض انقراض هستند . صیادان گوشت و تخم های آنها را بی رویه شکار می کنند. این در حالی است که لاک پشت دریایی نقش اساسی در سلامت اکوسیستم اقیانوس ایفا می کند. سلامت و تعادل در گیاهان کف دریا ، میگو ها ، خرچنگ ها و ماهی های تن بستگی مستقیم به وجود این لاک پشت ها دارد. به همین دلیل سازمان WWF تلاش می کند آنها را از خطر نابودی نجات دهد.
ببر
بزرگترین گربه سانان جهان ببر ها هستند . ببر در چین باستان نماد قدرت٬ شجاعت و خوش اقبالی است.
متاسفانه محل زندگی این حیوان زیبا در حال نابودی است. سابقا ببرها در تمام آسیا قلمرو داشتند. ولی با کشتار آنها توسط انسان ها محل زندگیشان محدود و محدودتر شد. در روسیه ، هر ببر نر به تنهایی قلمرویی نزدیک به ۱۰۰۰ کیلومتر را اشغال می کند. جنگل های روسیه مورد تجاوز قاچاقچیان حیوانات قرار دارند و ببر های این منطقه در خطر نابودی هستند.
در سال ۱۹۷۰ نزدیک به ۴۰۰۰۰ ببر در دنیا وجود داشته اند و امروزه تنها ۳۲۰۰ عدد از آن ها باقی مانده اند.
اگر هیچ اقدامی صورت نگیرد ببرها تا سال ۲۰۲۲ منقرض می شوند. WWF کمپین TX2 را راه اندازی کرده و امیدوار است با ایجاد شرایط لازم و مساعد در مناطقی که ببرها زندگی می کنند تعداد آنها را تا سال ۲۰۲۲ به دو برابر برسانند.
اورانگوتان
کلمه اورانگوتان به زبان مالایی یعنی مرد جنگل. اورانگوتان ها روی درخت ها زندگی می کنند و از میوه ها تغذیه می نمایند.
وقتی یک اورانگوتان با صدای بلند فریاد میزند صدایش از ۲ کیلومتری شنیده می شود.
تعداد اورانگوتان ها نگران کننده است و در ۱۰ سال گذشته تعدادشان نصف شده است. اورانگوتان ها در حال حاضر ۴۸۵۰۰ عدد می باشند. زیستگاه این جانور در بورنئو و سوماترا است. دلیل انقراض آنها عمدتا آتش سوزی مناطق جنگلی است که در آن ساکن هستند. سازمان WWF با احداث مراکز آتش نشانی و آموزش های لازم در این مناطق سعی دارد از انقراض اورانگوتان جلوگیری نماید.
خرس قطبی
خرس های قطبی بزرگ ترین شکارچیان روی خشکی هستند. خرس قطبی نر تا بیش از ۳ متر رشد می کند. موهای این حیوان سفید نیست٬ بلکه سفید دیده می شود. هر یک از موی های این حیوان٬ لوله ای باریک و تو خالی است که نور خورشید را به سطح پوستشان منتقل می کند تا گرم شوند.
خرس های قطبی شناگران قابلی نیز هستند. آنها برای ادامه حیات خود به یخ های قطبی احتیاج دارند تا بتوانند از روی آنها به مناطق شکار و محل اقامت خود رفت و آمد کنند. ولی متاسفانه به دلیل گرم شدن زمین این یخ ها در حال آب شدن هستند.
تعداد کنونی خرس های قطبی بین ۲۰۰۰۰ تا ۲۵۰۰۰ عدد تخمین زده شده است.
خرس های قطبی در راس هرم غذایی مناطق قطبی قرار دارند و نقشی اساسی در سلامت این محیط ایفا می کنند.
سازمان WWF سالانه تلاش می کند کارخانه ها و مراکز تولیدی را که گاز های گلخانه ای تولید می کنند٬ متقاعد کند تا روش های طبیعت دوستانه تری برای تولیدات خود برگزینند.
فیل آفریقایی
فیل آفریقا بزرگترین جاندار روی خشکی است. این نوع فیل در ۳۷ کشور آفریقایی ساکن است. مشخصه آن ها گوش های بزرگشان است که برای خنک شدن مانند رادیاتور عمل می کنند. ۳۰% از درختان جنگل برای پراکندن بذر خود به فیل ها وابسته هستند.
از سال ۱۹۷۹ تا ۲۰۰۷ محل زندگی فیل ها از ۳ میلیون مایل مربع به یک میلیون مایل مربع کاهش یافت و جنگل ها تبدیل به مزرعه و شهر شدند. فیل ها که جای کمی برای زندگی دارند، به مزارع پناه می آورند و توسط مزرعه داران کشته می شوند.
با تلاش های WWF کشتار فیل ها ممنوع شده است و تیم هایی برای اجرای قانون در محل زندگی آن ها قرار داده شده اند تا بتوانند این روند مخرب را کنترل کنند.
پاندا
زیستگاه پاندای غول پیکر٬ کوهستان های چین است و فقط از درخت بامبو تغذیه می کند. یک پاندا روزانه بین ۲۶ تا ۸۴ پوند برگ بامبو مصرف می کند. پاندا ها حدود ۳۳۰ پوند وزن دارند.
این موجودات زیبا نقشی اساسی در سلامت جنگل های بامبو و پخش کردن بذر گیاهان ایفا می کنند.
طبق سرشماری سال ۲۰۰۴ تعداد پانداها در طبیعت تنها ۱۶۰۰ عدد می باشد.
از سال ۱۹۶۱ پاندا به عنوان نماد بنیاد جهانی طبیعت WWF انتخاب شد.
۵ سوال متداول در مورد نجات حیوانات در حال انقراض:
۱) چرا باید نگران منقرض شدن گونه ها باشیم؟ آیا انقراض٬ بخشی از روند طبیعت نیست؟
سیاره ما دائما در حال تغییر و تحول است. بعضی موجودات تکامل پیدا می کنند و بعضی از بین می روند.
این روند به طور طبیعی طی هزاران سال٬ بلکه میلیون ها سال اتفاق می افتد.
ولی اینگونه نابودی حیوانات که امروزه شاهد آن هستیم٬ طبق تخمین متخصصان ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ برابر سریع تر از سرعت انقراض طبیعی حیوانات است. نابودی های اخیر به علت حوادث طبیعی نیست و تنها عامل مخرب، عملکرد انسانهاست.
این روند برای ادامه حیات بشر ترسناک است، چرا که همه موجودات ساکن سیاره زمین٬ به طریقی در ادامه حیات دیگر موجودات نقش دارند، هرچند ممکن است این موضوع در بعضی موارد مشهود نباشد٬ ولی حقیقت این است که با از بین رفتن هر گونه ای، این زنجیره گسسته تر می شود و تعادل اکوسیستم به هم می ریزد. از آنجا که سرعت تغییرات بسیار بالاست، زمین فرصت درمان زخم هایش را نخواهد یافت.
۲) دقیقا انسان چرا و چگونه باعث از بین بردن دیگر گونه ها می شود؟
بزرگترین خطراتی که موجودات زنده را تهدید می کنند عبارتند از:
- از دست دادن محل زندگیشان (از بین رفتن جنگل ها٬ گسترش شهرها)
- تقابل انسان و حیوان (شکار حیوانات وحشی توسط افراد بومی)
- تجارت بی رویه حیوانات (استفاده از پوست و عاج و … )
- تغییرات آب و هوایی (مثلا گرمایش زمین)
- صید ناخواسته ( موجودات دریایی که به همراه ماهی های خوراکی به تور می افتند)
- موجودات درنده
- آلودگی
در کمتر از نیم قرن تعداد انسان ها دو برابر شده٬ و نحوه بهره برداری از منابع طبیعی شکل غارت به خود گرفته است. تصور کنید چقدر جای زندگی را برای دیگر موجودات تنگ کرده ایم. درست مثل این است که اتاق فرماندهی یک کشتی را تبدیل به سالن رقص کنیم ، ناخدا و ملوان ها را در آب بیاندازیم تا جای بیشتری برای راحتی ما باز شود.
۳) کدام گونه ها بیشتر در خطر هستند؟
همین الان که مشغول خواندن این نوشته هستید٬ گونه های جدیدی در حال نابود شدن هستند!
سعی در نجات گونه ها٬ یک کار گسترده است و فقط در مورد یک حیوان خاص نیست.
برای مثال٬ وقتی WWF کمک شما را برای نجات لاک پشت های دریایی می طلبد٬ در حقیقت کارهای زیر را باید انجام دهد:
- امن نگاه داشتن ساحل٬ جایی که لاک پشت ها تخم گذاری می کنند.
- حمایت از طرح هایی که باعث حفظ آب و فضای اقیانوس ها می شوند.
- تضمین معیشت کسانی که از طریق شکار آنها امرار معاش می کردند.
در کل کار WWF برای نجات گونه ها بسیار گسترده است.
زنده بودن لاک پشت ها در واقع نشانگر محل زندگی سالم آنهاست.
۴) آیا WWF در این راه موفق بوده است؟
بله! تلاش هایWWF ثابت کرده است که بعضی گونه ها با حفاظت زیستگاهشان دوباره احیا می شوند. نتیجه بارز این تلاش٬ روی وضعیت زندگی و تولید مثل پاندا ها و کرگدن های آفریقایی دیده می شود.
علاوه بر این ها وضعیت ببر های روسیه٬ عقاب های آمریکایی و وال های آبی و بسیاری دیگر از حیوانات رو به بهبود است.
۵) من چه طور می توانم به نجات گونه ها کمک کنم؟
شما می توانید با یادگیری و عمل به روش های صحیح زیستن (green living) و همینطور با حمایت WWF در این تلاش سهیم باشید. همچنین، آموزش کودکان در این زمینه بسیار اهمیت دارد.